MENIU
Hanul Moara cu Noroc

Poveste noastra

"Caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit"

“aici în vale e Moara cu noroc. Ori din care parte ar veni, drumețul se bucură când o zărește din culmea dealului pleșuv, căci […] la moară poate să găsească alți drumeți, ca să nu plece singur mai departe. Și fiindcă aici se opresc toți drumeții, încetul cu încetul s-a făcut bătătură înaintea morii. În cele din urmă arendașul a zidit cârciuma la un loc potrivit, departe de câteva sute de pași de la râuleț […] toate astea sunt semn care-l vestesc pe drumeț că aci locul e binecuvântat. ”

“dacă aruncai privirea împrejur, la dreapta și la stânga, vedeai drumul de țară șerpuind spre culme, iară la vale, de-a lungul râulețului, cât străbate ochiul, până la câmpia nesfârșită, afară de câțiva arini ce stăteau grămadă din jos pe podul de piatră, nu zăreai decât iarbă și mărăcini.

La deal valea se strâmtează din ce în ce mai mult; dar aici vederile sunt multe și deosebite: de-a lungul râulețului se întind două șiruri de sălcii și de răchite, care se îndeasă mereu, până se pierd în crângul din fundul văii; pe culmea dealului de la stânga, despre Ineu, se ivește pe ici, pe colo marginea unei păduri de stejar, iară pe dealul de la dreapta stau răzlețe rămășitele încă nestârpite ale unei alte păduri, cioate, rădăcini ieșite din pământ și, tocmai sus la culme, un trunchi înalt, pe jumătate ars, cu crengile uscate, loc de popas pentru corbii ce se lasă croncănind de la deal înspre câmpie. ” (ioan Slavici – Moara cu noroc)

Aicea aşa lăutarii cântă fără oprire, iar când cădeau unii, doborâţi de atâta trudă şî vin bun, alţii să ridicau dă pân` cotloanele Morii…

Amu astă Moară nu mai macină dă mult, îi mai mult loc dă ospeţe şi dă cumetrii cum numai pă vremea lui Grof Vermeşy se mai făceau. Hangiu-Şef o vrut el să ţână cam tot ce o fost dă dămult…si iaca aşa dă vii la noi, poţi mânca până îţi tupăie foalele şi tăt ai mai vre. În astă vreme , nici la măicuţa acasă nu-i mai mânca aşa o zamă dă verdeţuri .

Iară dă ai gusturi dă alea mai domneşti să ştii bine că la noi mai găseşti şi un şniţăl Vienez aşa dă bun dă bolânzau până şi mâţele dă la Schonbrun, iara aci la noi, pastrăvu sare pă jar spră bucuria şi mirazul dumneavoastră…

  • Hanul Moara cu Noroc
  • Hanul Moara cu Noroc
  • Hanul Moara cu Noroc
  • Hanul Moara cu Noroc
  • Hanul Moara cu Noroc
Hanul Moara cu Noroc